במקרים רבים העסק לא יודע לזהות במדויק את המקור לחריגה בפליטה. לעיתים, על אף שהיזם התקין מערכות טיפול והשקיע כסף ומשאבים, החריגות ממשיכות ואיתן הסנקציות מצד הרשויות.
במסגרת עבודתנו אנו מאפיינים את תהליכי היצור ואת איכות הפליטות עצמן. אנו משלבים ידע מקצועי של הנדסת תהליך, עם תוצאות אמפיריות של אנליזות שאנו אוספים (ע"י דיגומי השפכים, האוויר, הקרקע), יחד עם ניתוח דוחות ומאזנים שקיימים בחברה.
אך לא פחות חשוב מכל, אנו מנהלים קשר בלתי אמצעי עם העובדים והמפעילים עצמם. במקרים רבים בשיח חברי ומקצועי עם העובדים ברצפת היצור ניתן לזהות נהלי עבודה לא פורמליים שהשתרשו במפעל ועלולים לגרום לחריגות ללא ידיעת הנהלת החברה.
לאחר זיהוי המקור לחריגה אנו מייעצים כיצד ניתן להפריד את הזיהום במקור, נותנים ליווי מקצועי מול תאגידי המים או המשרד להגנת הסביבה ובמידת הצורך ומייעצים בהקמת טכנולוגיות טיפול בעלות עלות-תועלת מקסימלית העומדת בדרישות הרגולציה.
במקרים רבים בחינה כזו מאתרת תהליכים שגורמים לבזבוז וחומקים מעיני מנהל המפעל. אפיון וסקירה של מקורות זיהום מסייעים לעסק לא רק להפחית פליטות וקנסות, אלא גם לשפר ולייעל תהליכי יצור ולהביא לחסכון בהוצאות.
בין השירותים שמציעה ELM:
- סקר שפכים
- סקר קרקע
- סקר פליטות לאוויר
- סקר פסולת
- סקירת אסבסט
- EDD בדיקת נאותות
- LCA
- סקר תהליכים ופליטות
- PRTR
- ניתוח טביעת רגל פחמנית
סקר שפכים
מטרת סקר הפכים היא לזהות מפגעים אופציונליים וחריגות במקום בו מתקיימות פעולות שעלולות להשפיע על פליטתם של מזהמים למקורות המים. באמצעות הסקר ניתן להגדיר את מהותם של תהליכי הייצור, מקורות השפכים, איפיון מרכיבי המזהמים הפוטנציאליים, חריגות קיימות ומציאת חלופות יעילות אפשריות שיביאו לכך שהארגון יעמוד בחוק.
לשפכים התעשייתיים פוטנציאל הרס סביבתי גבוה, לרוב בהרבה מהשפכים העירוניים. הם עלולים להכיל מזהמים שונים בעלי טווח השפעה שלילית רחב יותר, לפגוע בתשתיות העירוניות, לזהם מי תהום, לפגוע בגידולים חקלאיים ועוד.
סקר שפכים נועד לצמצם את פוטנציאל הזיהום של שפכי המפעל ולהעלות את המודעות בקרב מפעלים תעשייתיים לסיכונים ולפגיעה בסביבה שהם עלולים לגרום.
מהם השלבים בביצוע סקר שפכים?
- בשלב הראשון איסוף נתונים על המפעל/ארגון; מהן שעות העבודה, כוח האדם, תהליכי הייצור ושירותי התעשייה, מיפוי תשתיות ומתקנים, מידע על צריכות מים וספיקות, מתקני טיפול בשפכים וכן הלאה.
- סיור יועץ באתר הסקר, איסוף נתונים בשטח, שיחה עם מנהלי תפעול או גורם אחר, בחינת תשתיות הטיפול בשפכים הקיימת.
- איפיון מקורות השפכים, מיפוי המוקדים הבעייתיים ומוקדים פוטנציאליים. במידת הצורך גם איפיון אנליטי של השפכים.
- ניתוח הממצאים והסקת מסקנות, מתוכם יינתנו ייעוץ והנחיות לשיפור איכות השפכים.
סקר קרקע
הדרישה לחקירת קרקע מגיעה בדרך כלל במסגרת היתרי בניה, רישיונות עסק והיתרים דומים. במפעלים גדולים הדרישה יכולה להגיע גם מתוקף מדיניות המשרד להגנת הסביבה.
זיהוי של זיהום קרקע ואפיונו נעשה בכמה שלבים:
- סקר היסטורי – חקירה של שימושי הקרקע בעבר, איתור נקודות פוטנציאליות לזיהום על סמך הפעילות באתר, סוג הקרקע ותנאי השטח ועוד. הסקר מתבצע ע"י יועץ סביבה עפ"י הנחיות המשרד להגנת הסביבה.
- סקר קרקע וגז קרקע – בדיקה פיזית של הקרקע שמתבצעת ע"י דיגום הרכב הגזים בעומק הקרקע וריכוז המזהמים הפוטנציאליים בקרקע עצמה בעומקים שונים. הבדיקה דורשת אישורים של המשרד להגנת הסביבה, ניהול הסקר ע"י יועץ סביבה, דיגום ואנליזה של הדגימות ע"י מעבדות מוסמכות.
על מנת שהמשרד להגנת הסביבה יקבל את תוצאות והמלצות סקר הקרקע, כל העבודה צריכה להיעשות בתיאום איתם ותוך הקפדה על ההנחיות המפורסמות ע"י אגף קרקעות.
סקר תהליכים ופליטות
סקר תהליכים ופליטות לאוויר הוא מסמך המרכז את הצגת התהליכים הקיימים בבית העסק לצד פוטנציאל הפליטה של מזהמים לאוויר. הסקר נועד לספק מידע לגבי סוג וכמויות המזהמים הנפלטים לאוויר כתוצאה מכלל הפעילות בית העסק ולאפשר לעסק להסיק מסקנות יעילות יותר להמשך פעילות תקינה, תוך צמצום המזהמים במידת האפשר.