לעבודתנו מספר שלבים:
- בשלב ראשון נדריך את הלקוח על מהותם של השפכים, מה מקורם ומה משמעותם על המפעל. ההשפעה יכולה להיות רגולטורית (פגיעה ברישיונות), קנסות בגין חריגות ואף פגיעה תדמיתית.
- לאחר ביצוע היכרות עם העסק אנו נבצע איפיון של מקורות השפכים, נערוך סקר שפכים ונכין פרשה טכנית לשפכים בהתאם לדרישות הרגולציה.
- על סמך הסקירה והאיפיון ניתן לתת הנחיות מקצועיות לצמצום הפליטה. לפעמים שינויים קטנים בהרגלי העבודה או הפרדת זרמים יכולים לתת את הפתרון. במידה ובחינה כלכלית וטכנית מעלה שהעסק נדרש להקים מתקן טיפול או קדם-טיפול, אנו נלווה את המפעל בבחירת הטכנולוגיה המתאימה.
מה הם שפכים תעשייתיים?
כל אותם שפכים שנוצרים ונפלטים לסביבה כתוצאה מפעילות תעשייתית ולא מפעילות ביתית.
בשנת 2009 נחקקו כללים מטעם תאגידי מים וביוב שמטרתם להסדיר את הזרמתם של שפכים תעשייתיים בצורה וכמות שלא תסב נזק למערכות הביוב. שורת החקיקות הביאו לכך שכל עסק אחראי באופן אישי לאיכות השפכים אשר מוזרמים על ידו למערכת הביוב ואגרת הביוב אותה הוא משלם מושפעת מאיכות השפכים אותם העסק מזרים.
סוגי שפכים תעשייתיים
התהליכים בתעשייה המלווים ביצירת שפכים תעשייתיים הנגרמים כתוצאה מהליכי הייצור והפעילות השוטפת של העסק הם רבים וכמו כן גם התהליכים התומכים בהם דוגמת ניקיונות. שפכים אלו עלולים להכיל ריכוז גבוה של מזהמים אשר להם פוטנציאל לפגיעה בצנרת הולכת השפכים, במתקני הטיפול בשפכים ובסביבה. את הסכנות שבשפכי התעשייה, ניתן לחלק לשלוש קבוצות:
- סיכון לפגיעה וסתימות בצנרת ההולכה מפאת הצטברות שמנים ושומנים, ערך הגבה (ph) חריג ועוד.
- סיכון לפגיעה ביעילות הטיפול במתקני הטיפול בשפכים; מתכות כבדות, חומרים אורגנים המכילים רעל ועוד.
- חומרים אשר לא ניתן לטפל בהם במתקני הטיפול – מתכות, בורון, מלחים ועוד.
לאור קבוצות הסיכון האלו, מסווגים היום שפכים תעשייתיים בהתאם לאיכותם:
- שפכים אסורים – שפכים אשר אין ביכולתו של המכון לטיהור שפכים לטהר או לטפל בהם ויש להם פוטנציאל לגרימת נזק למערכות הביוב או לאיכות מי הקולחין. שפכים אלו גורמים לנזקים ישירים ועקיפים לתשתיות הולכה, וכן לתהליכים אחרים ולציוד.
- שפכים חריגים – שפכים אלו ניתנים לטיפול על ידי המכון לטיהור שפכים אך עלות הטיפול היא גבוהה ומורכבת מכימיקלים, אנרגיה לתהליכים ביולוגיים נוספים ועלויות פינוי.
סקר שפכים
מטרתו של סקר שפכים היא זיהוי מפגעים אופציונליים וחריגות במקום בו מתקיימות פעולות שעלולות להשפיע על פליטתם של מזהמים למקורות המים. באמצעות הסקר ניתן להגדיר את מהותם של תהליכי הייצור, מקורות השפכים, אפיון מרכיבי המזהמים הפוטנציאליים, חריגות קיימות ומציאת חלופות יעילות אפשריות שיביאו לכך שהארגון יעמוד בחוק. לשפכים התעשייתיים פוטנציאל הרס סביבתי גבוה, לרוב בהרבה מהשפכים העירוניים. הם עלולים להכיל מזהמים שונים בעלי טווח השפעה שלילית רחב יותר, לחולל פגיעה בתשתיות העירוניות, לגרום לזיהום מי תהום, לפגוע בגידולים חקלאיים ועוד.
השלבים בביצוע סקר שפכים:
סקר שפכים נועד לצמצם את פוטנציאל הזיהום של שפכי המפעל, ולהעלות את המודעות בקרב מפעלים תעשייתיים לסיכונים והפגיעה בסביבה שהם עלולים לגרום. השלבים בביצוע סקר שפכים הם:
- בשלב הראשון איסוף נתונים על המפעל\ארגון; מהן שעות העבודה, כוח האדם, תהליכי הייצור ושירותי התעשייה, מיפוי תשתיות ומתקנים, מידע על צריכות מים וספיקות, מתקני טיפול בשפכים וכד'
- סיור יועץ באתר הסקר, איסוף נתונים בשטח, שיחה עם מנהלי תפעול או גורם אחר, בחינת תשתיות הטיפול בשפכים הקיימת.
- אפיון מקורות השפכים, מיפוי המוקדים הבעייתיים ומוקדים פוטנציאליים. במידת הצורך גם אפיון אנליטי של השפכים.
- ניתוח הממצאים והסקת מסקנות, מתוכם יינתנו ייעוץ והנחיות לשיפור איכות השפכים.
הקמת מתקן טיפול בשפכים
כיום, ישנן טכנולוגיות רבות הדורשות היכרות מעמיקה וידע מקצועי על מנת להתאימן לצרכי הלקוח. בנוסף, ניתוח יעיל ואפיון הפרויקט המדובר עוד לפני מתן הפתרון הטכנולוגי, יאפשרו לא רק הוזלה משמעותית בעלויות הטיפול בזיהום, אלא גם בניית תכנית המתחשבת בעלות חיצונית לעסק ובצמצום נזקים עתידיים.
חברת ELM מתמחים בהתאמת הפתרון הטכנולוגי עבור הפעילות הספציפית במפעל. אנו מלווים תכנון והקמה של מתקן טיפול מאפס, תוך התחשבות בצרכי המפעל, אופק עתידי ויכולות ההפעלה שקיימות בעסק. במקרים רבים יש מתקן קיים שלא נותן תוצאות מספיק טובות. במקרה כזה ניתן להמליץ על טכנולוגיות לשיפור, הוספה של מערכות נוספות או החלפה של חלק מהמתקן.
לאחר ההקמה אנו מלווים את ההרצה יחד עם הצוות המפעיל, עוזרים לזהות בעיות ולתת פתרונות בזמן אמת. הליווי נעשה גם מול הרשויות, שלא אחת מבקשות להיות מעורבות בתהליך.
הקמה של מתקן טיפול יכולה להיות עסק יקר. כדאי לעשות אותו עם יועצים שמתמחים בכך ויעזרו במציאת הפתרון הנכון לעסק, גם בתוצאות (איכות השפכים המתקבלת) וגם מתחשבת באינטרסים אחרים של המפעל.